enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

TARİHÇE

Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfının Tarihçesi

Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfı’ nın tarihi; 1994 yılında kurulmuş olmasına rağmen çok eskilere dayanır. Tarihçenin tamamını okuduğunuzda eskilere niçin dayandığını daha iyi anlayacaksınız.
1964 yılında, İstanbul Kumkapı’ da Uşaklılar öğrenci yurdu vardı. Yurt binası kiralıktı ve aylık kirası 2000 TL idi. Bu yurdu merkezi Uşak’ ta bulunan “ Uşak Kültür Derneği ” çalıştırıyordu. İstanbul’da resmi olmasa da tıpkı  bir dernek gibi çalışan Uşaklılar birliği faaliyet halindeydi. Yılda en az bir iki defa “Uşaklılar gecesi” yapıyor küçük gruplar halinde toplantılar düzenliyordu. Bu faaliyetler esnasında haberleşme, bilet satışı ve gecenin yapıldığı salonda yurt öğrencileri görev alıyorlardı. O günlerin yurt müdürü aynı zamanda hukuk fakültesi öğrencisi Çetin Karıncaoğlu, Uşaklılar birliğinin başkanlığını da işadamı Avukat Yusuf Ersan Dukul yapıyordu. O günlerin Uşaklı işadamları ve bürokratları  Gani ve Hakkı Kabaklarlı, Halil Gedik, İbrahim Özaydın, Güngör Özadam, Ruhi Türkmen, Osman Eralp, Gültekin Oskay, Güngör Gökmen, Sabri Ağaoğlu, Yusuf Ersan Dukul, Yılmaz Ataksor vs. gibi isimlerdi. 1968-69 Öğretim yılında Uşaklılar yurdu kapandı. Ama Uşaklılar birliği faaliyetlerini gayri resmi olarak sürdürüyordu.
1969 yılında Uşak Kültür Derneğinin girişimi ve İstanbul Belediyesinde Sular İdaresi Müdürülüğü görevini yapan hemşehrimiz, ağabeyimiz sayın Gültekin OSKAY’ ın yardımları ile İstanbul Belediyesinden Uşak Özeşl İdaresi adına ve 100.000 TL gibi sembolik bir bedelle yurt arsası alınmıştır. Arsa Uşak Özel İdaresinin malı olmakla birlikte bedeli Uşak Kültür Derneği tarafından ödenmiştir. Uşak Kültür Derneği Uşak İl Genel Meclisinin kararı ile bu arsa üzerinde hertürlü masrafı dernekçe karşılanmak üzere kız ve erkek öğrenci yurdu binası inşaatına başlamış bu faaliyetini 1976 yılına kadar sürdürmüş ve yapının büyük bir bölümünü bitirmiştir. Tam olarak bitirilmemiş olan bina hiç öğrenci yurdu olarak kullanılmamıştır. 1985 yılında kiraya verilerek Mola Oteli olarak kullanılmaya başlanmış ve 12 yıl sonra da Uşak Özel İdaresi tarafından 3.650.000 TL bedelle satılmıştır. 1990 yılı Haziran ayının ilk günlerinde tanışan Akif Uğur’ la İsmet Akkuş Uşaklılar Derneğini resmi olarak kurmaya karar verirler. Akif Uğur, İsmet Akkuş, Mustafa Yılmaz, İsmail Peker, Rifat Demiröz, Ramazan Aslan, İbrahim Kundak, Ahmet Ciğeroğlu’ ndan oluşan kurucular kurulu 16 Ağustos 1990 günü Şişli Kaymakamlığına kuruluş dilekçesini verir. 13 Aralık 1990 günü kabul edilen tüzük 19 Aralık 1990 tarihinde gazetede ilan edilerek yürürlüğe girer. Ve derneğin merkezi  Şişli de İsmail Peker’e ait dershanedir. İlk genel kurulu yapabilmek için kapı kapı dolaşıp 51 kişiyi üye yazarlar. Zira derneğin tüm organlarının oluşması bakımından seçilenlerin ve seçenlerin dernekler tüzüğüne göre toplam sayısı 51 olması gerekmektedir.

 

Geçici Yönetim Kurulu

Başkan: İsmet AKKUŞ

2.Başkan: Akif UĞUR

Genel Sekreter: Rifat DEMİRÖZ

Mali Sekreter: İsmail PEKER

Teşkilatlanma Sekreteri: Mustafa YILMAZ

İlk Yönetim Kurulu

Başkan: İsmet AKKUŞ

2.Başkan: Akif UĞUR

Genel Sekreter: Mustafa YILMAZ

Basın Yayın Tanıtım Sekreteri: Erol ÖZER

Mali Sekreter: İsmail PEKER

Uşaklılar Birliğinden bayrağı devralan yeni ve resmi Uşaklılar Derneği onlarında desteğini alarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu arada derneğin merkezi ulaşım kolaylığı bakımından Şişli’ den rahmetli Mustafa TİRİTOĞLU’ nun Aksaray’ daki bürosuna taşınmıştır. Aynı günlerde yapılan genel kurulda Uşaklılar Derneğinin yeni yönetim kurulu şu şekilde oluşmuştur.

Başkan: Akif UĞUR

2.Başkan: B.Rahmi EKİZ

Genel Sekreter: Osman METİN

Teşkilatlanma Sekreteri: Ramazan ÇAKIN

Kadınlar Kolu Başkanı: Mukadder SAFAK

Gençlik Teşkilatı Başkanı: Baki AKTAŞ

Bu dönemde dernek iyi bir rüzgar yakalamış, derneğe olan ilgi artmıştır. Yeni yönetim bu rüzgarı iyi değerlendirmiş, bir daire kiralayarak derneğin merkezini Aksaray’dan Fındıkzade’ ye taşımıştır. Derneğin resmi üye sayısı 225 kişiyi bulmuş, meşhur salı toplantılarında kiralanan daire kalabalıklara yetmemeye başlamıştır. O yıllarda yönetim kurulu başkanı olan Akif Uğur’ un Gedik Holding yönetim kurulu başkanı Halil Gedik, eski Uşaklılar Birliği Başkanı rahmetli işadamı Yusuf Ersan Dukul ve rahmetli işadamı Sabri Ağaoğlu’nu ziyaretlerinde bir daire alınırsa destek vereceklerini ifade etmişlerdi. O günlerde taksim belediye gazinosunda yapılan 600 kişilik Uşaklılar gecesinde biletler bir hafta öncesinden bitmiş, akabinde bir kermes düzenlenmiş, kazanılan para, başta Halil Gedik, Yusuf Ersan Dukul, Nejdet Kabaklarlı olmak üzere, tüm hemşehrilerimizin de katkılarıyla şuandaki vakıf merkezi olarak kullanılan daire satın alınmıştır. Kısa zamanda daire amaca uygun düzenlenip Uşaklılar Derneği satın alınan daireye taşınmıştır. Ancak dernek çatısının kendilerine dar geldiğini hisseden dernek yönetim kurulu ve üyelerimiz Uşaklılar Vakfını kurmaya karar vermiştir. Akif Uğur başkanlığındaki yönetim kurulu vakıf oluşumunun çerçevesini çizmek üzere boğazdaki üniversite tesislerinde Uşaklı işadamlarına, serbest meslek sahiplerine, bürokratlara bir yemek vermiştir. Burada sert tartışmalar olmuştur. Ve nihayet aşağıdaki 21 kişilik isimlerden oluşan kurucular kurulu   3 Kasım 1994 tarihinde Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfını kurmuşlardır.

 

 

VAKIF KURUCULARI

Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfının Kurucuları

  1. Necdet KABAKLARLI
  2. Ahmet BASKICI
  3. Ali CARAN
  4. Ramazan ÇAKIN
  5. Osman METİN
  6. Akif UĞUR
  7. Mustafa TİRİTOĞLU
  8. Rahmi EKİZ
  9. Ramazan ASLAN
  10. Mukadder ŞAFAK
  11. Ersan DUKUL
  12. Hüseyin AYYILDIZ
  13. Muzaffer ÖZGÖREN
  14. Mustafa YILMAZ
  15. Halit DEMİR
  16. Cahit KARAHAN
  17. İsmet SÖZEN
  18. Metin ÖZKAN
  19. Erol ÖZER
  20. Muzaffer SARIHAN
  21. Mehmet TURGUT

 

 Uşaklılar Eğitim ve Kültür Vakfının ilk Yönetim kurulu ve görev bölümü şöyledir.

Başkan: S. Necdet KABAKLARLI

2.Başkan: Akif UĞUR

Genel Sekreter: Mehmet TURGUT

Mali Sekreter: Osman METİN

Teşkilatlanma Sekreteri: B.Rahmi EKİZ

Eğitim ve Kültür Sekreteri: Cahit KARAHAN

Sosyal Faaliyetler Sekreteri: Ali CARAN

Bununla beraber Uşaklılar Derneğinin tüm büro malzemeleri ve yeni alınan daire vakfın zimmetine geçmiştir. Tam bir yıl sonra iki başlılığı önlemek amacı ile dernek kapatılmıştır. Vakıf 12.12.1999 günü aşağıdaki 30 kişilik mütevelliler kurulu ile seçime gitmiştir.

  1. Necdet KABAKLARLI
  2. Cahit KARAHAN
  3. Ali CARAN
  4. Mehmet TURGUT
  5. Osman ALTINTIĞ
  6. Ramazan ÇAKIN
  7. Osman METİN
  8. Ramazan ASLAN
  9. Mukadder ŞAFAK
  10. Rifat DEMİRÖZ
  11. Aydın ALPER
  12. Hüseyin AYYILDIZ
  13. Muzaffer ÖZGÖREN
  14. Akif UĞUR
  15. Ahmet BASKICI
  16. Rahmi EKİZ
  17. Dr. Nadir YAYLA
  18. Dr. Emin KARAHAN
  19. Ayham PAKSOY
  20. Zeki ŞAH
  21. Gani KABAKLARLI
  22. Mehmet ALAK
  23. Selahattin ÖZKIR
  24. Mustafa YILMAZ
  25. Dr. Halit DEMİR
  26. İsmet SÖZEN
  27. Metin ÖZKAN
  28. Erol ÖZER
  29. Güngör ÖZADAM
  30. İbrahim ÖZAYDIN

 

Bu seçimle yönetime gelen yeni yönetim kurulu ve görevleri şöyledir:

Başkan: Erol ÖZER

2.Başkan: Servet KARAHAN

Genel Sekreter: Mehmet TURGUT

Mali Sekreter: B.Rahmi EKİZ

Teşkilatlanma Sekreteri: Selahattin ÖZKIR

Ekomik İşler: Akif UĞUR

Sosyal Faaliyetler Sekreteri: Mehmet ALAK